• Tundeti gazonul regulat si udati seara tarziu si dimineata devreme.
 • Indepartati florile trecute ale tufelor perene si trandafirilor .In acest fel vor inflori toata toamna. La trandafiri indepartati cam o treime din lastarii vigurosi si toate ramurile care se incruciseaza sau care se afla in centrul plantei. Lastarii slabi sau cei care sunt afectati de ciuperca ce provoaca patarea neagra trebuie, de asemenea, indepartati. Cu exceptia zonelor cu clima mai rece, trandafirii ar trebui hraniti cu fertilizant incapand cu sfarsitul lunii septembrie. Aplica un program de stropire pentru a controla insectele si bolile.
 • Verificati plantele daca nu cumva sufera de boli fungice sau daca nu sunt atacati de daunatori. Aplicati fungicid  si insecticid daca e necesar.
 • Daca nu e foarte cald puteti incepe spre finalul lunii august sa plantati bulbii cu inflorire primavara. E bine sa plantati bulbii cand pamantul e cald (nu arid si extrem de uscat), asa incat bulbii sa aiba timp pana la venirea iernii sa se dezvolte in pamant. Astfel vor inflori magnific in primavara urmatoare. In cazul lalelelor e bine sa mai asteptati aproximativ 2 luni cu plantarea, pentru a avea cele mai bune rezultate.
 • Chiar si atunci cand ploua, e necesar sa udati plantele din ghivecele suspendate. Frunzele acestora tin ploaia la distanta asa incat la radacina lor ajunge putina umiditate.
 • Tundeti arbustii care au terminat de inflorit in iulie, asa incat sa incurajati aparitia de noi flori in vara viitoare.
 • Pomii fructiferi care sunt dirijati pe spaliere trebuie tunsi acum. Scurtati toate cresterile noi pana la 1-2 noduri.
 • Tundeti ciresii fructiferi si ornamentali, prunii, piersicii si migdalii. Acestia trebuie tunsi pe vreme calda, asa incat sa evitati aparitia de boli fungice. Peste taieturi aplicati substante cicatrizante.
 • Tundeti gardurile vii spre sfarsitul lunii, atunci cand pasarile au terminat de cuibarit.
 • Udati si pulverizati plantele, asa incat sa creasca si infloreasca abundent. Nu lasati niciodata pamantul sa se usuce in exces. Udati plantele dimineata, devreme sau seara. Udarea la pranz afecteaza sanatatea plantelor, iar umiditatea se va evapora imediat. Udarea aplicata dumineata diminueaza riscul aparitiei bolilor fungice, precum fainarea Udarea se face abundent de doua ori pe saptamana. Daca udati cate putin in fiecare zi este posibil ca apa sa nu ajunga suficient de adanc la radacina plantelor si ele sa sufere de sete.
 • Nu asteptati ca plantele voluminoase sa se prabuseasca si sa se rupa. Tundeti-le si aplicati-le suportul necesar.
 • Smulge tot timpul buruienile din gradina ta sau din jardiniere si ghivece ca sa nu infloreasca si sa faca seminte, altfel vei avea de furca cu eradicarea buruienilor multi ani la rand. Buruienile sunt daunatoare deoarece consuma apa si nutrientii plantelor tale, adapostesc insecte si pot genera boli ale plantelor iar uneori cresc inalte, producand umbra. In paralel, continua sa supraveghezi aparitia melcilor cu si fara cochilie sau a bolilor si fa tot ce este necesar pentru a controla problema.

Nu uita: Bucura-te in fiecare zi de gradina ta!